CSRD-wetgeving
whitepaper Inkoop en csrd

alles wat jij moet weten over csrd

CSRD 4

Met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zijn zowel grote als beursgenoteerde middelgrote bedrijven vanaf boekjaar 2024 verplicht te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Nadien volgen de kleinere bedrijven. Wat betekent dit precies voor jou als (logistiek) inkoper en voor jouw organisatie? 

 

Door de EU-wet zullen de komende jaren tienduizenden Europese bedrijven moeten gaan rapporteren over hun impact op mens, milieu en klimaat. De transparantie die de nieuwe regelgeving voorschrijft, heeft als doel duurzamere keuzes voor investeerders én consumenten te vergemakkelijken. Ondanks de grote impact op bedrijven blijkt de kennis over deze nieuwe regelgeving beperkt. Daarom vertellen wij in onze whitepaper graag alles over CSRD en de cruciale rol van inkoop bij het voldoen aan CSRD! 

Rapporteren over volledige supply chain

Voor de CSRD-richtlijn moeten bedrijven een duurzaamheidsrapportage maken over de hele keten waarin ze opereren, zowel upstream als downstream. En dat is nieuw omdat de grote beursgenoteerde bedrijven in hun duurzaamheidsverslag tot nu toe alleen over hun eigen organisatie hoefden te rapporteren. Vervolgens moeten ze ook aangeven op welke gebieden ze gaan verbeteren en hoe ze die verbeteringen willen bereiken.

 

Gezien de ketenverantwoordelijkheid speelt inkoop een cruciale rol in de CSRD. De nadruk zal eerste instantie liggen op het in kaart brengen van de duurzaamheidsimpact van de inkoopketen, de upstream supply chain dus. Door het maken van zo’n ketenbrede analyse wordt inzichtelijk waar de grootste risico’s liggen en waar je de grootste impact kunt maken. De verantwoordelijkheid voor de volledige CSRD-rapportage ligt niet bij de inkoopafdeling, maar de data die daarvoor nodig zal zijn, komen wel voor een groot deel bij inkoop vandaan.

De CSRD rapportage moet voldoen aan vier elementen:

  • dubbele materialiteit
  • meer focus op niet-financiële indicatoren
  • meten van lange termijn doelstellingen
  • verplichte externe accountantscontrole

De rapportage verloopt volgens het ESG Framework met diverse standaarden. Afhankelijk van de complexiteit van jouw keten en welke risico’s daar in zitten kan je te maken krijgen met verschillende wetten en richtlijnen.

 

Weet jij precies wat deze nieuwe regels betekenen voor jouw organisatie en voor jou als inkoper? Wat kan je verwachten en hoe te beginnen? In de CSRD whitepaper worden deze vragen beantwoord en kan jij aan de slag zodat jij volledig voldoet aan deze regelgeving. Download de whitepaper en zet de volgende stap naar toekomstbestendige en duurzame inkoop!

Download de CSRD whitepaper

 

Hoe kan Rotra je helpen om je klimaatdoelstellingen te realiseren en te voldoen aan de CSRD-richtlijnen?

Als expediteur streven we ernaar onze verantwoordelijk te nemen en hebben we al actie ondernomen. Niet alleen uit eigen intrinsieke motivatie maar juist voor onze klanten en partners. Daarbij geloven we erin dat wanneer we samenwerken we nog sneller impact kunnen hebben.

  • Sinds 2022 zijn we volledig klimaatneutraal gecertificeerd met alle vestigingen in Nederland als België en sluiten daarmee aan op de CSRD-richtlijnen als klimaatneutraal dienstverlener. Dit doen we door te meten, reduceren en compenseren. Hiertoe worden we jaarlijks getoetst door een onafhankelijk auditor om te zien of we nog op koers zitten en kunnen bijsturen waar nodig. Bij een goede beoordeling mogen we het keurmerk Klimaatneutraal gecertificeerde organisatie blijven voeren.
  • Voor onze eigen leveranciers in de keten, rederijen en luchtvaartmaatschappijen, maken we de duurzaamheidsprestaties inzichtelijk in ons platform rotraNext. Dit betekent dat onze klanten op zendingsniveau per tradelane en op leveranciersniveau per modaliteit de duurzaamheidsprestaties inzichtelijk hebben en zo eigen rapportages kunnen genereren! Op basis van deze inzichten krijgen zij direct aanbevelingen om deze prestaties te verbeteren door slimmere keuzes te maken en daarmee de impact van de eigen logistieke keten op het milieu te reduceren.
  • Met Insetting en Offsetting bieden we de mogelijkheid om je eigen supply chain te verduurzamen. Dit houdt in dat we onze klanten de mogelijkheid bieden om de uitstoot die vrijkomt bij zendingen tot 0 te reduceren in de eigen keten met Biofuel (Insetting) en/of door de uitstoot te compenseren met investeringen in gecertificeerde klimaatprojecten met Rotra Green Footprint (Offsetting). Deze producten zijn ontwikkeld en bieden we aan in samenwerking met gecertificeerde organisaties Goodshipping en Climate Neutral Group.

Wil jij meer te weten komen over CSRD? En wil je ook volledig voorbereid zijn op de nieuwe wet- en regelgeving met een duurzame supply chain? Download de whitepaper of neem direct contact op met een van onze specialisten via csrd@rotra.nl! 

Ook interessant:

cbam

De betekenis van CBAM voor jouw logistieke organisatie

shutterstock_278206469

Bereik jouw klimaatdoelen met insetting en offsetting

RAO_cbamheaders-forest_v01_JF

Hoe kun jij je klimaatambities realiseren?