editie 2025
kansen en bedreigingen voor jouw wereldwijde supply chain

hoe toekomst-bestendig is jouw logistieke organisatie? 

RAO_LP-headers-2301004_v01_JF

De markt van internationale zee- en luchtvrachtvervoer wordt complexer en is omgeven met onzekerheid. Welke uitdagingen komen er op ons af wat voor impact hebben die op jouw transportstromen? Is je organisatie digitaal-volwassen genoeg om grip te houden op kosten, doorlooptijden en duurzaamheid? In dit kennisdossier zetten we de belangrijkste ontwikkelingen op een rij en presenteren we een volwassenheidsmatrix waarmee je jezelf een score kunt geven. Download de toolkit en ontvang de maturity canvas met daarin gerichte adviezen om je expeditieproces te digitaliseren en klaar te maken voor de toekomst. 

Kansen en bedreigingen in global shipping

Voordat we de wereld van het internationale zee- en luchtvervoer gaan verkennen, eerst even iets over het doel. Aan welke eisen moet jouw internationale transport voldoen? Waarschijnlijk noem je als eerste tijdigheid. Als fabrikant, handelsbedrijf of retailer wil je dat zendingen van buitenlandse toeleveranciers op tijd in je DC arriveren. In geval van export wil je je klantbelofte nakomen en een betrouwbare partner zijn richting je internationale afnemers. 

 

Betrouwbaarheid betekent ook dat je tijdig geïnformeerd wilt worden als zich ergens vertragingen of andere transport-issues voordoen. Je wilt snel duidelijkheid over nieuwe ETA’s zodat je hier in je fabriek, je warehouse en je verkoopcampagnes rekening mee kunt houden. Richting klanten wil je voorspelbaar zijn dus bij vertraging in een zending wil je hen ook goed informeren.  

 

Een ander doel van transport management is grip op kostenOp de totale kosten welteverstaan - Total Cost of Ownership. Dus niet alleen grip op de prijs die je aan een transporteur betaalt, maar vooral ook op alle bijkomende kosten zoals medewerkers die tijd kwijt zijn aan communicatie en administratie. Maar denk ook aan demurrage & detention-kosten of de herstelkosten die je moet maken om een vracht alsnog op tijd op bestemming te krijgen. Of aan magazijnpersoneel dat stil staat omdat een zending op zich laat wachten of aan veiligheidsvoorraden die je moet aanhouden om onzekerheid op te vangen.

 

Een vierde facet van global shipping is duurzaamheid. Door klimaatverandering, uitputting van de aarde en milieu-verontreiniging gaat de maatschappij strenge eisen stellen aan bedrijven. Deze moeten transparant zijn over de CO2-emissies die ze met hun transport veroorzaken en er alles aan doen deze te minimaliseren. Consumenten willen zien waar een product vandaan komt en welke weg het heeft afgelegd. Internationale verladers moeten inzicht bieden en transportkeuzes maken die in lijn zijn met hun duurzaamheidsdoelen. 

Wat je uiteindelijk wilt, is dat al die internationale transportstromen zo efficiënt mogelijk worden afgehandeldHet transport vanuit een fabriek in Vietnam naar een DC in Nederland of van een fabriek in Eindhoven naar een klant in de VS, kent vele schakels die allemaal op elkaar moeten worden afgestemd. Het boeken van tijdslots, het invullen van formulieren, het communiceren met toeleveranciers, klanten, vervoerders; het kost allemaal zeeën van tijd dus dit wil je waar mogelijk digitaal maken en automatisch laten verlopen

69% van de organisaties blijkt nog niet 'digital-ready' te zijn.

RAO_boxedbanner_2301004_v01_JF

Toolkit

Hoe digitaal volwassen is jouw organisatie? Doe de check en word digital hero met de toolkit!

Wat komt er allemaal op ons af

In een stabiele wereld is het aansturen en beheersen van internationale transportstromen goed te doen. Je moet nog steeds heel veel regelen en je hebt nog steeds met heel veel schakeltjes te maken waarmee je moet communiceren, maar als alles eenmaal loopt, dan loopt het ook. Helaas werkt het in de praktijk niet zo. De omstandigheden waarin bedrijven tegenwoordig hun import- en exportstromen moeten zien te managen, veranderen met de dag en worden steeds uitdagender.  

Supply chain disrupties

Leveranciers die niet leveren, grondstoftekorten, havens die verstopt raken, containerschepen die klem zitten; sinds corona lijken internationale supply chains structureel ontregeld. De opslingereffecten die ontstonden door hamstergedrag van bedrijven, zijn tot op de dag van vandaag voelbaar. Door de oorlog in Oekraïne zijn er geopolitieke spanningen ontstaan en kwam de beschikbaarheid van gas in het geding. Om risico’s te spreiden heroverwegen bedrijven hun productie-activiteiten in China.  

Prijsschommelingen

Als gevolg van de lockdowns kwam er een disbalans in zeecontainers. De containerprijs ging zeven keer over de kop en internationale verladers werden met hoge kosten geconfronteerd. Door de boycot van Russisch gas, gingen bovendien de energieprijzen door het dak. Inmiddels zijn die weer enigszins genormaliseerd maar de nervositeit in de markt is gebleven. Waar je als verlader ook mee hebt te dealen is de machtige hand van de grote internationale rederijen. Door de onderlinge allianties die ze vormen, hebben ze veel invloed op de containerprijzen en de kosten van demurrage & detention (kosten die een rederij in rekening brengt voor gebruik van de container voor en na het zeetransport). 

Onvoorspelbare markt

Internationale transportstromen zijn erop gericht om ergens in de wereld in een behoefte te voorzien, maar wat die behoefte precies is wordt steeds lastiger te voorspellen. Consumenten gingen tijdens de pandemie opeens andere producten kopen via andere verkoopkanalen (ecommerce). Wat doet de inflatie met het consumentengedrag? Bedrijven hebben geen idee maar moeten hier wel maanden van tevoren al op anticiperen omdat ze met lange doorlooptijden in hun supply chain hebben te maken. Als die leadtimes dan ook nog fluctueren als gevolg van verstoringen, wordt het aanleggen van de juiste voorraad helemaal een complexe aangelegenheid.    

Druk op duurzaamheid

Hoe maak je je supply chain volledig duurzaam en CO2-neutraal? Dat is misschien wel één van de grootste uitdagingen waar je als verlader voor staat. Transport door de lucht is een vervuilende manier van transport, maar ook containerschepen stoten veel emissies uit. En daar moet je als bedrijf in toenemende mate verantwoording voor afleggen. Vanaf 2024 wordt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht, de Europese wet die een bedrijf verplicht om over zijn impact op mens en milieu te rapporteren. Je gaat als verlader betalen voor de CO2-uitstoot die een rederij of luchtvrachttransporteur veroorzaakt om jouw producten te vervoeren. Inzicht in je CO2-footprint en het maken van duurzame transportkeuzes, worden bepalende factoren voor je winstgevendheid. 

Tekort aan personeel

Er is Nederland nu al een tekort aan inkopers, transportplanners en andere logistieke vakmensen. Als gevolg van de vergrijzing zal dit tekort alleen maar verder oplopen waardoor het voor bedrijven steeds moeilijker wordt om hun expeditie- en transportoperatie te bemannen. Bedrijven die hun internationaal transport nog grotendeels handmatig, dus per mail, telefoon of papieren documenten afhandelen, zullen hier extra last van krijgen. Jonge mensen, de zogenaamde ‘digital natives, willen met moderne IT-systemen werken en zijn bovendien minder bereid om fulltime in dienst te komen. 

Transportstromen zijn erop gericht om ergens in de wereld in een behoefte te voorzien, maar die wordt steeds lastiger te voorspellen

Welke ontwikkelingen zijn op jou van toepassing?

  • Doe je zaken met landen waar handelsoorlogen spelen of kunnen gaan spelen?
  • Is grip houden op jouw totale transportkosten ('total cost of ownership') voor jouw bedrijf een kritische succesfactor?
  • Wordt jouw bedrijf wel eens met disrupties in de supply chain geconfronteerd? 
  • Heeft jouw bedrijf als doel zijn complete CO2 footprint in beeld te krijgen? 

Bovenstaande vragen maken onderdeel uit van de self test externe kwetsbaarheid die je terugvindt in de Toolkit. Hiermee krijg je een beeld van hoe kwetsbaar je als verlader bent voor de uitdagingen die op ons af komen. Moet je veel van de vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan zullen de genoemde ontwikkelingen grote impact hebben op jouw supply chain.  

" In hoeverre je in staat bent externe ontwikkelingen het hoofd te bieden hangt af van je weerbaarheid. Digitalisering is daarbij het sleutelwoord. "

Hoe digitaal-volwassen is jouw organisatie?

In hoeverre je als verlader in staat bent externe ontwikkelingen het hoofd te bieden - én daarnaast nog steeds je doelen te bereiken - hangt af van de weerbaarheid van je expeditieproces. Digitalisering is daarbij het sleutelwoord. Ben je staat snel te reageren op een calamiteit in je supply chain? Heb je snel alternatieve transportopties in beeld en kun je die direct in gang zetten? Beschik je over de data om de juiste afwegingen te maken tussen kosten, doorlooptijden en duurzaamheid? Dit alles kan allemaal als je over een digitaal expeditieproces beschikt, maar hoe ver ben jij daarmee?

 

  • Beschik je bij een internationale zending snel over een compleet overzicht van alle (multimodale) vervoersmogelijkheden met bijbehorende doorlooptijden en kosten? 
  • Heb je tijdens het transport realtime inzicht in hoe het transportproces verloopt, wat de actuele situatie is en of die nog in overeenstemming is met wat is afgesproken?  
  • Worden wijzigingen in doorlooptijd automatisch in je order management systeem doorgevoerd dus zonder dat je gegevens handmatig moet aanpassen?  
  • Ben je altijd direct op de hoogte van actuele of naderende kostenoverschrijdingen, bijvoorbeeld als gevolg van demurrage?

Bovenstaand is een selectie uit de ‘self test digitale volwassenheid’ die ook onderdeel is van de Toolkit. Kun je veel van de vragen al met ‘ja’ beantwoorden, heeft jouw bedrijf al een hoge mate van digitale volwassenheid.  

Zet jouw volgende stap naar digitale volwassenheid 

Op deze pagina gaven we een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen die impact gaan hebben op transport van internationale vrachtstromen. Ook gingen we in op het begrip digitale volwassenheid en waarom dit zo belangrijk is voor een verlader die met import en export heeft te maken. In onderstaande volwassenheidsmatrix hebben wij deze twee zaken gecombineerd en komen we tot vier bedrijfstypologieën.  

 

RAO_2301004_digitaltoolkit_v01_JF


Vooral
de bedrijven linksboven, die kwetsbaar zijn voor externe ontwikkelingen en nog niet over een digitaal expeditieplatform beschikken, moeten in actie komen. Zij zijn als kalkoenen (turkeys) die moeten vrezen voor het Kerst-maal. Als ze niks doen zullen de kosten exploderen en wordt het steeds moeilijker om de klanteisen te voldoen. In de toolkit geven we gerichte adviezen waarmee je als bedrijf direct de stap naar ‘digital hero’ zet!

Aan de slag - download de toolkit, maak je expeditie klaar voor de toekomst 

Waar je ook bevindt in bovenstaande matrix, iedere positie kent zijn eigen kansen en bedreigingen. Om deze kansen te grijpen, de bedreigingen te pareren en als ‘global shipper’ klaar te zijn voor de toekomst, hebben wij een uitgebreide toolkit voor je opgesteld. Hierin vind je alles wat je nodig hebt om de volgende stap te zetten richting een succesvolle, internationale transportorganisatie. De toolkit bevat de volgende instrumenten:  

  • De 5 componenten van een succesvolle global shipping-operatie 
  • Checklists met vragen om je positie in de maturity matrix te bepalen 
  • Canvas van de maturity matrix met daarin kansen en uitdagingen (ideaal om commitment van je directie te krijgen!) 
  • Template voor strategisch projectplan waarmee je direct aan de slag kunt 

De toolkit is exclusief voor verladers die deze gratis kunnen downloaden in ruil voor hun contactgevens. 

Toolkit Global Shipping - Maak je logistiek toekomstbestendig

Ook interessant:

RAO_boxedbanner_2301006_v01_JF

Calculator | Direct inzicht in jouw totale logistieke kosten en mogelijke besparingen

RAO_ookinteressant-2301010_v01_JF

Explosieve groei en logistieke onzekerheid. Hoe Quooker overging tot digitalisering

Alle ‘juice’ van lucht- en zeevracht maandelijks in je mailbox

Schrijf je in voor de Rotra nieuwsbrief